BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, July 15, 2009

Carta Pemulihan Terkini...!!!Salam buat pelayar blog ini...

Entri yg lepas, aku ada sertakan gambar kelas pemulihan khas aku. Dan , di dalam tu aku ada letak gambar salah satu projek aku iaitu Carta Murid Pemulihan Terbaik. (Ayat salah satu tu bunyinya macam banyak ja projek aku... Hehe.. Insya-Allah, kalau tiada kesulitan. Menyusul la tu nanti esok-esok.)

Setelah seminggu aku guna carta tersebut nampaknya ada perkembangan di kalangan murid-murid. Perkembangan positif dan agak memberangsangkan. Apa yang aku boleh simpulkan semangat persaingan di antara satu sama lain.

Antaranya :

  1. Muris-murid aku sentiasa bersemangat dan bersungguh-sungguh dalam setiap aktiviti atau kerja yang aku minta buat.
  2. Murid-murid yang pemalu dan senyap tiba-tiba ja bercakap dan jd aktif sbb gara-gara nak nama masuk dalam carta
  3. Murid-murid aku tanpa perlu diminta akan membuat semakan sendiri sebelum hantar hasil kerja pada aku. Sebab, aku dah pesan murid-murid iaitu hanya hasil kerja yang betul semua sahaja akan diberi markah. Kalau dulu, asal siap buat ja terus hantar pada aku.
  4. Murid-murid yang sudah ada nama dlm carta akan bersungguh2 untuk P&P seterusnya sbb ingin kutip mata lagi.

Kedudukan carta yg terkini...

  1. Charlize pante- Latihan untuk addition within 100 by regrouping betul semua untuk dua kali berturut-turut.
  2. Asrisham dan Haiqal menang mengeja pertandingan KVKV.
  3. Dickson dan Lyana Banun adalah contoh murid aku yang pendiam. Kalau sebelum ini, dalam kelas senyap saja. Bila suruh buat, buat saja. Bercakap cuma bila aku tanya saja.Sekarang ni, kalau aku mengajar mesti dia pun sibuk nak mengeja n membilang sama-sama dgn kwn.
  4. Ophelia- betul semua untuk addition within 100. Kali pertama aku bg latihan, dia betul 13 daripada 15 soalan. Jadi, aku pesan supaya buat dengan betul2 untuk kali kedua nanti. Dan, jangan lupa semak dahulu.
  5. Dan, tangga ke lapan adalah anak aku.... "Alexander ak Amie.."
Bangga ni... hehe.. Nama dia ada dalam carta ini sebab dia menang utk kuiz addition within 18. Terkejut dan tak sangka aku bahawa dia akan menang sbb persaingan agak sengit. Aku boleh nampak kesungguhan dia...

comel kan budak Alexander ni..? kt kelas, aku panggil Alex.

Wassalam,
Guru Cahaya

Monday, July 6, 2009

Wajah terkini Kelas Cahaya Cemerlang

Assalamualaikum...

Disini aku upload gambar terkini kelas pemulihan aku. Kelas Cahaya Cemerlang. Berubah wajah sedikit kalau nak dibandingkan dengan sebelum ini. Hehe..

Kelas Cahaya Cemerlang...


Wajah-wajah penghias Cahaya Cemerlang 2009Paparan hasil kerja murid pemulihan...
Rak buku latihan dan buku bacaan pemulihan...

Sudut kanan kelas aku, tersusun kerusi-kerusi coklat. Kerusi yang selalu diguna oleh murid pemulihan.Sebenarnya kelas Cahaya Cemerlang bersaiz sederhana, oleh itu aku telah latih murid-murid supaya mengangkat dan menyusun kerusi masing-masing setelah tamat kelas.

Carta murid terbaik murid pemulihan.

Ini adalah salah satu projek aku dan masih dalam pemerhatian. Berjaya atau tidak belum dapat dipastikan lagi. Carta ini berfungsi untuk mencatat nama murid pemulihan yang menonjol. Galakan supaya mereka bersemangat untuk belajar. Kira bangga la nanti, kalau ada nama tersenarai dalam carta ini. Glamour... hehe

Murid-murid pemulihan tahun dua untuk subjek matematik.

Bila cikgu kata nak snap gamba, semua nak masuk dan teruja. hehe.. Cikgu ah harap kamu jadilah insan yg berguna bila dah besar nanti ekk.. Hmm... kenapa gamba ini kelihatan diambil daripada atas?Agak-agak korang,di mana cikgunya berada sewaktu gambar ini diambil... hehe...

Wassalam
-Guru Cahaya-Pertandingan KVKV

Assalamualaikum...

Salam buat pelayar blog ini...

Sepatutnya entry utk tajuk ini aku update minggu lepas lg tp sbb gamba yg akusnap blum diupload dlm laptop lg. So, tergendala seketika. Ok, berbalik pada tajuk kali ini.

Minggu lepas, aku telah mengadakan pertandingan KVKV. Peserta-pesertanya? sudah tentu lah 15 orang murid pemulihan aku. 15 orang murid pemulihan ini bertanding serta bersaing sesama sendiri. Bertanding untuk apa? Nanti, aku nak cerita la ni.

Murid-murid diletakkan secara bulatan. Kira diorang akan menghadap muka kawan-kawan. Seorang murid akan dipilih secara rawak. Dia akan sebut nama kawan dia dan nama perkataan KVKV yg mahu kawan dia eja. Kalau kawan dia berjaya eja, kawan dia akan meneruskan rutin seperti sebelumnya. Kalau salah eja, kira batal dan terkeluar. Jadi, aku tekankan kepada murid-murid aku supaya berfikir dulu sebelum eja. Kenalpasti sukukata yg ingin dieja. Jgn nak eja 'Satu' jadi ' Sati'. Pertandingan ini sebenarnya lebih kepada kalah mati. Tiada peluang kedua untuk masuk balik dalam bulatan. (Bunyinya macam kejam, hehehe. Kesian laa pada murid-murid yang terkeluar awal. Tapi, takpe disinilah peranan guru. Terapkan motivasi dan galakan supaya mereka tidak putus asa dan cuba lagi nanti)

Jadi, pertandingan ini akan diteruskan sehingga bilangan murid 15 orang itu dapat dikecilkan dan hanyalah seorang murid sahaja yang akan jadi pemenangnya.

Dan.... pemenangnya adalah Mohd Haiqal b. Hardi. Murid ini aku rasa dah boleh bagi pingat KVKV. Sebut mana-mana perkataan KVKV. Semua dia dah boleh eja dan tulis. Tahniah2.....!!
Tu dia Haiqal... Senyuman dengan penuh keyakinan dan bercahaya. Cahaya? CAHAYA CEMERLANG. hehehe.